Wat is de afdrukbare versie van de Nieuwsbrief en wat kun je ermee?

Sinds 2016 krijgt ieder clublid met e-mail een aantal keren per jaar een “Nieuwsbrief” in zijn mailbox. Als je die e-mail opent zie je een Voorwoord van de voorzitter en daaronder plaatjes, een korte aanduiding van een onderwerp en aan het eind een “link”. Als je daarop klikt verschijnt een tekst op de website. Als je die tekst sluit keer je terug naar de e-mail met de Nieuwsbrief.

Daarnaast is er de zogenaamde afdrukbare versie van de Nieuwsbrief. Dat is een document dat weer begint met het voorwoord van de voorzitter en daarna de teksten bevat die bij de digitale versie op de website kunnen worden bekeken. Het resultaat is een krantje van een aantal bladzijden. Om het er goed uit te laten zien wordt de opmaak aangepast, vooral wat betreft de illustraties. Dit document wordt naar alle clubsecretarissen gezonden, die het voor de clubleden zonder e-mail, of voor anderen die daar prijs op stellen, kunnen afdrukken.

De afdrukbare versie van de Nieuwsbrief wordt onder de knop “Nieuwsbrieven” ook op de website geplaatst. Hij kan van daar worden gedownload en, als men dat wil, worden afgedrukt. De oorspronkelijke Nieuwsbrief, met zijn links naar documenten op de website, wordt in het besloten deel ook op de website gezet. Doordat de website voortdurend wordt geactualiseerd verdwijnen er teksten en zijn de links op een gegeven moment niet meer actief. De afdrukbare versie heeft dat probleem niet en is dus in de praktijk het “orgaan” van de Federatie dat ongewijzigd over blijft.

Wat betreft de inhoud is de afdrukbare versie van de Nieuwsbrief volledig te vergelijken met zijn papieren voorganger “ Federatie Nieuws” . De opmaak is echter eenvoudiger en vergt slechts enkele uren van de webmaster. Bovendien zijn er aan het opstellen en het verzenden nauwelijks kosten verbonden. Het redigeren van Federatie Nieuws vergde aanzienlijk meer inspanning en het drukken en distribueren ervan was een dure aangelegenheid.Tjeert ten Wolde, webmaster

2020-09-08