Verslag Federatiedag 20 september 2023 in Tilburg.

Afbeelding met kleding, person, persoon, overdekt

Automatisch gegenereerde beschrijving

Er waren weinig kandidaten om de dag te organiseren, eigenlijk was Tilburg de enige kandidaat zodat de gunning zonder strijd werd toegewezen. Tilburg had ervaring, in 2008 was er al eens een Federatiedag door de club georganiseerd. Succesvol naar men zei.

Tilburg heeft een verleden, een verleden van geloof en textiel, de textiel ging ter ziele in de jaren 60/70 en het geloof volgde op gepaste afstand, Op het hoogtepunt had Tilburg 67 fabrieksschoorstenen, 23 kerken, 13 van voor de oorlog en 10 van na de oorlog en een 18-tal kloosters, een bolwerk van nijverheid en geloof. Het geloof was er maar de arbeid werd slecht betaald waardoor Tilburg een witte inkomensvlek werd in het welvarende Brabant.

Na een periode van sloop reorganiseerde Tilburg zich, schudde het verleden van zich af en zocht nieuwe wegen, Tilburg, in navolging van Rotterdam, ontwikkelde zich als “hub” voor transport in zuidelijk Nederland, het kanaal werd verbreed en langs het kanaal verrees een nieuwe industrie poot met belangrijke internationale vestigingen.

Het toerisme werd samen met de gemeente Hilvarenbeek aangewakkerd en de Beekse Bergen werden geboren. De Efteling groeide uit tot een internationaal gewaardeerd park dat naast de sprookjes ging uitbreiden met attracties als achtbanen, vakantiedorpen, hotels en nog meer. Resultaat samen met de Beekse Bergen miljoenen bezoekers per jaar.

Het onderwijs werd aangepakt, de katholieke hogeschool werd omgevormd tot "Tilburg University”, het HBO-onderwijs, met richtingen als de Dansacademie, school voor Journalistiek en het Poppodium werd Fontys en het MBO-onderwijs met parels als De Rooie Pannen, zorgde voor de completering van het onderwijspakket.

Met het vertrek van de reparatiewerkplaats van de spoorwegen kwam een stuk verboden stad bij het centrum waarbij de omvorming van de locomotiefwerkplaats tot LocHal een broedplaats werd van kennisoverdracht.

Met de 5T, de T van Tilburg als de 5 delen van de ontwikkeling van de stad werd de Federatiedag een feit.

Er hadden zich ca 125 deelnemers aangemeld, ontvangen in de LocHal door het geroutineerde ontvangstteam, Marja Vroom en Cobi Onverwagt, werden de deelnemers ingedeeld middels stickers voor hun bestemming.

Het ochtendprogramma was gevuld met korte inleidingen van de Burgemeester, Theo Weterings, de Rector Magnificus en oud-Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, de Federatievoorzitter, Rob v/d Heijden en Marc Meeuwis als directeur citymarketing. De ochtend werd afgesloten door de columnist Mark van Pamelen die op onnavolgbare wijze Tilburg in het centrum van de wereld plaatste. De congreshal, een krijgertje van Berlage, een glazen zaal met uitstekende akoestiek, de naast gelegen “marktplaats”, voor de lunch, er was ruimte genoeg.

Met twee bussen werden de deelnemers naar de diverse excursies vervoerd om rond 16.00 uur weer terug te komen voor de afsluitende borrel met bitterballen.

Het was een mooie dag.

Erik Hekking,
Club Tilburg De Heerlijkheid