Federatiereis 2018

Met de moed der wanhoop gingen Maya en ik op pad want de weersverwachting voor die week in Boppard was slecht. Maar, zoals gewoonlijk, hebben de thuisblijvers ongelijk. Slechts één middag was er even een heel licht regentje en de bakken uit de hemel daalden des nachts neder.

Onze chauffeur reed ons heel plezierig, via het perfecte restaurant Wartesaal am Dom in Keulen, naar het Bellevue Rheinhotel (een echte aanrader qua culinaire geneugten, inrichting, ligging aan de Rijn, vriendelijk personeel).

Het thema van de reis was: In de voetsporen van de Oranjes.

De dinsdag bezochten we Nassau, een dorp waar vooral het terras van de plaatselijke ijssalon onze aandacht trok. Het kasteel, hoog boven het dorp gelegen, werd zowaar door een enkeling van ons bezocht. Na een uitstekende lunch bezochten we, dankzij een aantal huzarenstukjes van onze chauffeur, het museum Grafenschloss in Diez waar onder andere veel te zien is over Nassause hertogen. Na een copieus diner vertoefden de meesten nog enige tijd op het terras aan de Rijn.

De woensdag maakten we een boottocht naar Koblenz. Helaas mochten we daar slechts 40 minuten passagieren. De wijnproeverij in Boppard maakte dit enigszins goed. Zoals meestal krijg je bij een proeverij alleen droog wit brood. Nu wil het 'toeval' dat ik nooit wijn drink met alleen droog brood, ik eet daar altijd iets lekkers bij en dat beïnvloedt de beleving voor mij ten zeerste.

De donderdag beleefden we een dagtocht naar de Maria Laach Abdij. Ook al een aanrader door de beeldentuin, de a-capellazang in de abdij, de prachtige tuin, de bouwstijl van de abdij, de nonnen en monniken in vol traditioneel ornaat en nog veel meer.

's Middags werden we rondgeleid in het Geyser Discoverycentrum. Daarna gingen we na een mooie boottocht deze grootste koudwatergeiser (60 meter) met eigen ogen in werking bezichtigen.

De vrijdag voerde onze chauffeur ons door het Westerwald waar we via Schloss Herborn de Dillenburg bereikten. Een prachtige toren met 140 treden die velen van ons bedwongen. In de tuin staat het standbeeld van Willem van Oranje, samen met de hond die een moordaanslag op hem voorkwam.

Daarna kregen we nog een prima rondleiding in het Koetsenmuseum op het Landesgut Hessen. Behalve al die mooie koetsen, geheel gemoderniseerd met schijfremmen, is er ook een interne opleiding voor jongens en meisjes die koetsier willen worden.

De zaterdag bewonderden we het Schloss Stolzenfels in Koblenz. Een prachtig, ook qua inrichting, gebouw met mooie tuin. Het is ook een geliefde plek om te trouwen. Die dag waren er vijf bruiloften. Dit hield in dat we de kapel niet mochten bezoeken

.

Het slotdiner werd opgeluisterd met een voordracht van Sip Tol. Hij bekeek hoe je leven er zou uitzien als dat van achteren naar voren zou verlopen. Zo krijg je bijvoorbeeld op een gegeven moment een gouden horloge en direct daarna een prachtige baan aangeboden. Ook Piet Schouten schudde een geestige speech uit zijn mouw. Hij vroeg zich daarin onder andere af hoe de wereld er zou hebben uitgezien als uit elke rib van Adam een vrouw was gevormd.

Doekele Dijkstra toonde zich een goed pianist en voorzanger. Gezamenlijk hieven wij, op de wijs van 'Zilveren draden tussen 't goud' het Halfgetande PR-wiel lied aan.

Beelden uit mijn jonge jaren
Trekken aan mijn oog voorbij
Toen wij nog Rotariers waren
Vol met service zaten wij.
De community, de wereld
Geen project was ons te groot
En we kwekten en we kwaakten
En we aten samen brood.
In de Bijbel staat geschreven:
Mens, leef niet, alleen bij brood
Daarom dronken w' eerst een slokje
Voor we 't hadden over nood!
Ach, zo'n serviceclub is prachtig
Effenjoe, na effenjoe
Sjouwden w'af, ja zeer eendrachtig
En dan weer naar moeders toe.
Zij zei: hoe was het vanavond?
Zei jij: mooi 'k was wel doodmoe
Ach, nu zijn we rond de tachtig
Rotary, verleden tijd
Maar wij zijn nog steeds eendrachtig
Bij alle verscheidenheid.
Nieuwe wijn in oude zakken
Da's voor ons Past Rotary
Service Flat dat is ons heden
Service Club da's nostalgie

De zondag vertrokken wij naar Altenahr waar we verrast werden met een heerlijk aspergemenu en in plaats van 1 nu 2 glazen wijn. De verdere tocht naar Arnhem en Noordwijk verliep dan ook rustig. Graag zien wie iedereen op de volgende Federatiereis in goede gezondheid weer als deelnemer opdagen.

Nadeel van deze reis is wel dat de lunches uit 2 gangen bestaan met hoeveelheden die menig Hollands diner verre overtreffen. Daarna nog eens genieten van een 3-gangendiner is best wel een uitdaging. Ik ben er al een week mee bezig de aangekomen 3 kilo's weer weg te werken.

Overigens was het altijd zeer gezellig tafelen. Van groepsvorming was eigenlijk niets te merken. Maya en ik hebben met vrijwel iedereen getafeld en iedereen converseerde gezellig met een iegelijk. Soms was er vraag naar vaste plaatsen in de bus, daar werd niet op ingegaan.

Met zo'n groep hindert het niet waar je naar toe gaat. Wat er onderweg ook gebeurde: het bleef toch altijd gezellig, alles sal altijd rech kom.


Peter van Doorne