Installatie van de club De Hollandsche IJssel

Op donderdag 16 januari 2020 heeft de installatie van de club van Past Rotarians ”De Hollandsche IJssel" plaatsgevonden. Dit gebeurde in het restaurant van de Golfclub Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het idee voor de oprichting van een club van Past Rotarians is enkele jaren geleden bedacht door 3 leden van de Rotaryclub Zuidplas die regelmatig samen gingen lunchen. Toen zij van de Federatie hoorden dat er voor de start minimaal 12 leden moesten zijn, is een zoektocht begonnen naar leden en oud-leden van Rotaryclubs in deze regio. Inmiddels heeft de club 15 leden, waarvan de meeste van de Rotaryclub Zuidplas komen, maar er is ook een oud-lid van de club St Maarten bij en een oud-lid van de club Gouda.

De Federatie voorzitter vertelde bij de installatie dat het idee van clubs voor Past Rotarians in Nederland is ontstaan in 1936 toen een aantal oud Indië-gangers terug naar Den Haag gingen. Zij misten de sfeer en gezellige contacten. Daardoor zijn er in Nederland een flink aantal clubs ontstaan. Bij de Federatie zijn inmiddels 122 clubs aangesloten en dit jaar wordt het 45-jarig bestaan gevierd.

Wat mag je verwachten van een Past Rotarian club? Binnen Rotary worden veel goede doelen en projecten opgepakt. Vaak wordt dat enthousiast opgepakt en dan moet er veel gebeuren. Bij Past Rotarians ligt de nadruk niet op moeten maar op elkaar ontmoeten. Geen projecten of goede doelen, maar goede contacten onderhouden met elkaar en met andere clubs. Het zijn de clubs die het zelf bepalen. Op zo'n manier kun je ook voor elkaar wat betekenen.

De oorkonde waarop de toelating tot de Federatie en de installatie van de club wordt vermeld is ondertekend door W.Chr. Barendsen, voorzitter van De Hollansche IJssel en M.R. van der Heijden, Federatievoorzitter.Jan Boersma, secretaris van CPR De Hollandsche IJssel