Drie clubs vertellen hoe het hen vergaat tijdens de huidige fase van de coronapandemie

Inleiding

In Nieuwsbrief Nr. 22 vroeg ik of meer clubs dan de drie die dat al doen, informatie willen geven over hun Zoom-bijeenkomsten. Tot dusver (13 februari 2021) ontving ik daarop reacties van de clubs Zeeuws-Vlaanderen, Amorfortia en Heerhugowaard-Langedijk - zie hierna. Interessant is dat de situatie in deze clubs nogal verschilt. Eén club houdt clubbijeenkomsten met Zoom, één club ‘zoomt’ met een kleine groep en één club heeft helemaal geen videobijenkomsten.

Tjeert ten Wolde, webmaster

……………….

Zeeuws-Vlaanderen

Ha Tjeert,


Ik had je al gemeld dat ook ZVl direct getracht heeft om Zoom-bijeenkomsten te organiseren. Helaas lukte het slechts 8 leden om daar aan deel te nemen. De rest vond het aankoppelen te ingewikkeld of niet vertrouwd. Het is mij niet gelukt om daar verandering in te krijgen, ondanks dat ik regelmatig allerlei eenvoudige procedures en hulp heb doorgemaild. Voor velen is de stap te groot en ondergaat men zoals de nieuwsbrief vermeld gelaten zijn Coronalot. Met het groepje hebben wij elke week contact en allen ervaren dat als bijzonder plezierig.

Iets wat mij wel opvalt is dat Zoom uitstekend werkt met zo'n klein groepje. Wanneer het aantal te groot wordt dan is goede regie een must, met als gevolg dat het of saai wordt of slechts tijdelijk de belangstelling vast kan houden. In feite verlangt men al snel de professionaliteit van een TV-programma en die kenmerken zijn niet ieder gegeven. Het groepje van 8 zoals wij dat hebben geeft zo ongeveer de sfeer van "het gesprek aan tafel". Dit maakt contact mogelijk gemakkelijker.
Het is maar een suggestie.

 

Groet, Coen Schietbaan (secretaris)

…………………

Amorfortia

Beste Tjeert,

De Past-Rotary club Amorfortia uit Amersfoort komt ook al enige tijd bijeen door middel van Zoombijeenkomsten. Aanvankelijk organiseerden we dat in kleinere eenheden, vanaf begin dit jaar experimenteren we met één bijeenkomst voor alle leden. Een opkomst bij de laatste drie bijeenkomsten van zo’n 60 à 70%. We hanteren als thema voor onze bijeenkomsten drie V’s, namelijk Vrede, verkiezingen en volksgezondheid. Komen we onder normale omstandigheden van 17.30 tot 20.30 uur bijeen, de zoombijeenkomsten vinden plaats tussen 20.30 en 22.00 uur.

Onze ervaringen zijn overwegend positief, al gaat er uiteraard niets boven de fysieke ontmoetingen.

Hartelijke groet,
Dirk Bakhuizen, secretaris

……………….

Heerhugowaard-Langedijk

Beste Tjeert,

Onderstaande tekst is mijn min of meer formele maandbrief die ik schrijf vanaf het begin van de coronaperiode. Het valt niet altijd mee maar ik dacht dat het ook wel aardig om jullie eens op de hoogte te brengen wat Heerhugowaard-Langedijk zoal uitvoeren. Niet veel dus. We zijn in het najaar nog een keer bij elkaar geweest maar vanwege de risico’s zijn we daar toch niet mee doorgegaan. Rond Kerst hebben we alle leden thuis een warme maaltijd bezorgd. Dat werd zeer op prijs gesteld en de penningmeester zit tenslotte ook alleen op een zak met geld want we geven ook niets uit.

In de mail wordt gesproken van Steven, onze secretaris. Die heeft corona opgelopen maar is herstellende. Verder hopen we op snelle afloop van de hele crisis maar het is nog wel een tijdje kiezen op elkaar.

Groeten, ook aan de Federatievoorzitter,
Nico Pereboom (voorzitter)

Hier volgt de maandbrief voor februari: 

Beste vrienden,

Zo tuimelen we zo zoetjes aan het tweede corona-jaar in. En het is nog niet voorbij. Er zijn vaccins en injectiespuiten maar het vaccinatieprogramma zelf maakt althans op mij een beetje de indruk van een tombola. Waarschijnlijk zijn er al wat leden van ons gevaccineerd zeker als je kijkt naar de leeftijden. Misschien kunnen de ‘gelukkigen’ onder ons wat terugkoppeling geven. 

Minder goed nieuws van Steven. Hij verblijft nog steeds in het ziekenhuis want zijn bacteriële infectie is nog niet gelokaliseerd respectievelijk bestreden. Via verder onderzoek moet uitgepuzzeld worden hoe nu verder. Hopelijk krijgen ze het snel onder controle.

Ook wat positief nieuws. Vandaag is Wouter van Santen jarig, gefeliciteerd bij deze, 73 dus nog een weg te gaan met al die andere ouwe knarren. En volgens de boeken wordt Jan Schouten komende donderdag 84 en viert Frits Verweel 16 februari zijn zeven en zeventigste verjaardag. Heel lang geleden was er een radioprogramma van Barend Barendse die oudere luisteraars altijd heel uitbundig feliciteerde. De sterken onder de ijzersterken was een van zijn vaste uitdrukkingen. Dus sterken onder de ijzersterken, geniet ervan en eens zullen wij het echt vieren.

Februari (23 op precies te zijn) is de maand dat in Chicago in 1905 Rotary werd opgericht door een jonge advocaat, Paul Harris. De aanleiding was voor hem het verval van de ethiek van het zakenleven als gevolg van snelle groei van de bevolking in met name grote steden in de Verenigde Staten. In 25 jaar groeide Chicago van 5.000 naar 4 miljoen inwoners. Met drie andere vrienden kwamen ze bij elkaar. Sylvester Schiele (kolenhandelaar), Gustavus Loehr (mijnbouwingenieur) en Hiram Shorey (kleermaker) en vergaderden wisselend in elkaars kantoor. Zo ontstond de naam Rotary. Later kwam Harry Ruggles, drukker van beroep en specialist in communicatie erbij en zo ontstond Rotaryclub Chicago. Nu actief in meer dan 200 landen en ruim 1,2 miljoen leden. Zo is het dus allemaal begonnen.

Of het in het zakenleven met die ethiek uiteindelijk helemaal goed gekomen is, laat ik aan jullie eigen oordeel over, maar het leek mij wel aardig om de historie nog eens op te duikelen.

Tot volgende keer maar weer en hopelijk hebben we dan goed nieuws van Steven.

Nico Pereboom (voorzitter)