9 Juli 2019: Bezoek CIrcl Amsterdam

Auteur Paul Vogels, Foto’s: Peter vam Doorne en Arthur Karl (9 Juli 2019)

Na eerst circels te hebben gedraaid in de schandalig dure Q-parkeergarage, kwamen nog net op tijd in het Circl-pand (zonder ‘e’ , want overbodig). René introduceerde ons bij de twee gidsen, waar wij een jonge vrouw met een architectuur achtergrond die ons tot 8 keer vertelde dat ze uit Bloemendaal/Aerdenhout kwam, maar ons op een duidelijke wijze alles over het ontstaan en het huidige Circl - gebouw vertelde. Alle  materialen waren of recyclebaar of waren gemaakt uit gerecycled materiaal, tot op hergebruikte oude spijkerbroeken en tassen uit oude veiligheidsriemen aan toe. Wat we eerst dachten dat met honderden kleurrijk gevulde wekpotten gedecoreerde wanden waren, bleken de voorraadwanden voor de keuken te zijn. 

En dan de tuinen in. Een openbaring, niet alleen door de schitterende planten en bloemen, maar ook hoe deze waren toegepast: tegen de muren, met automatische bewatering uit opgevangen regenwater. Vooral ook de creatieve toepassing van zonnepanelen, die volledig voor de energie voor het gebouw zorgen. 

Dan na een gezellige lunch (vegetarisch of kabeljauw en koffie na) togen we weer huiswaarts, waarbij sommigen nog even de noord-zuidlijn beproefden.

René, een mooie en leerzame dag, dank daarvoor.