Een mooie dag Delft

Auteur Paul Vogels (4 september 2018)

Op 4 september stonden we  keurig op tijd voor de ingang van de Nieuwe Kerk in Delft. 

Han had twee voortreffelijke gidsen geregeld en we mochten naar binnen. Ooit gewijd en vernoemd naar de heilige Ursula werd de eerste steen voor de Nieuwe Kerk in 1393 gelegd. De kerk heeft alles meegemaakt wat dit laat-gotische gebouw had mee kunnen maken: branden, instortingen, beeldenstormen en de ontploffing van het Kruithuis die de muren deed ontzetten. Bij een muur is dit nog te zien. Hoogtepunt in de kerk was het schitterende praalgraaf, waarover onze gids een beeldende uitleg gaf. Een prachtige anecdote is het verhaal over het enorme gebrandschilderde raam dat Wilhelmina aan de kerk schonk. Het werd ontworpen door Willem van Konijnenburg die vroeger schilderleraar van Wilhelmina was, maar door haar was ontslagen. Zij weigerde dan ook bij de onthulling aanwezig te zijn. Opvallend is ook het nieuwste raam door Annemiek Punt.

Vervolgens toog het gezelschap naar de rondvaartboot voor een tocht door Delft. Wat is Delft toch een plaatje!

 Onderweg helaas een schrikmoment toen Rinus, door de warmte en benauwdheid onwel werd. Maar met Han en Henk ter plekke werd Rinus bij kennis gehouden en de snel aanwezige ambulance bracht hem snel naar het Reinier de Graaf ziekenhuis, waar hij werd onderzocht. Alles bleek al snel weer goed en kon Mart, die de heel middag bij hem is gebleven hem dezelfde avond mee naar huis nemen.

Wij voeren door richting Porcelijne Fles oftewel Royal Delft. Ook daar een duidelijke rondleiding die de geschiedenis en productietechnieken op een bijzondere manier aan ons duidelijk maakten. Ik weet niet of de prijzen uitnodigend genoeg waren om de winkel leeg te kopen, maar er stond schitterend spul. 

Het grootste deel van ons gezelschap voer weer terug naar de Markt, maar Hans, Elle Mieke, Lous en Paul namen de Tuk Tuk terug naar de parkeergarage. 

Han, een mooie dag en prima georganiseerd.!