Impressies van de reis door Past Rotarians naar Luxemburg in mei 2019

Op de morgen van dinsdag 21 mei 2019 stonden er een aantal kleumende mensen in een miezerig regentje op het terrein van Beuk in Noordwijk op de bus te wachten die hen voor een zesdaagse reis naar Luxemburg zal brengen. De weersverwachting voor Luxemburg was niet al te gunstig. Maar zoals gewoonlijk hebben de thuisblijvers ongelijk. De hele week was het heerlijk zonnig weer met temperaturen die het dragen van een jas niet nodig maakten.

Nadat in Arnhem de overige reisgenoten waren opgehaald reed onze chauffeur John Mak ons zonder oponthoud vloeiend naar Durbuy, een mooi klein stadje in België. Na een redelijke lunch konden we hier nog even rondwandelen, zeer de moeite waard.

Aangekomen in ons hotel Parc-Hotel Alvisse checkten we razendsnel in en konden onder andere genieten in de bar en het bijzonder mooie zwembad, dat zelfs van een (in de winter werkende) open haard is voorzien. Het lekkere diner was overvloedig, de geserveerde schnitzel puilde aan beide kanten over het bord uit, er ging dus helaas nogal wat terug naar de keuken. Van seniorenporties hebben de Luxemburgers, geloof ik, nog nooit gehoord. We voelden ons daardoor wel weer een stuk minder senior en dus jonger. Zowel het diner als het prima ontbijt werd in een voor ons apart gereserveerde zaal geserveerd.


Op woensdag reden we naar Luxemburg stad, wat wordt daar veel gebouwd voor allerlei Europese instanties. Zodra er een gebouw klaar is blijkt het al te klein te zijn en wordt dat verholpen. Er wordt beweerd dat er zoveel Europese instellingen zijn omdat Schuman het beste tegen lange nachtelijke zittingen van het Europese parlement bestand bleek te zijn. Inhoudelijk kregen we aardig wat nieuwe informatie, zo is bijvoorbeeld het Luxemburgs een officiële taal die door een iegelijk geschreven mag worden zoals het gehoord wordt, pogingen tot standaardisatie worden wel ondernomen.

Daarna werden we verwelkomd in het museum Drei Echelen waar we een wel erg degelijke rondleiding kregen. Hier wordt de Luxemburgse geschiedenis van 1443 tot 1903 gevolgd. In de kathedraal bleek een drukbezochte mis gevierd te worden ter nagedachtenis aan de op 23 april 2019 overleden groothertog Jean, een zeer geliefd persoon.


Op donderdag bezochten we het kasteel Larochette, een enorm gedeeltelijk gerestaureerde kasteelruïne onder leiding van 2 zeer deskundige en vrolijke gidsen.

Daarna ging de reis verder naar het abdijmuseum in Echternach. Dat gaat 's middags om 14.00 open en de dame met de sleutel arriveerde zo'n kwartiertje later zonder boe of ba te zeggen.

Na een mooie rit langs de Moezel arriveerden we voor een wijnproeverij in de Caves St. Martin-Remich. Iedereen vond van de wijnen wat hij/zij ervan vond. De deelneemster die niet meer uit het toilet kon komen onderging rustig en gelaten haar noodlot totdat er toch iemand met een schroevendraaier kwam.


Op vrijdag werden we verwelkomd in het museum van Villeroy en Boch in de oude abdij van Mettlach. Prachtig wat daar allemaal te zien is. Ook een kunstwerk uit vervlogen jaren, niemand is er meer die dit nog weet na te maken. Vroeger werden badkuipen gemaakt die zo'n 600 kilo wogen. Die konden niet naar een etage en hadden dus een plek op de begane grond nodig.

Na een boottocht over de Saar konden de wandelaars onder ons een wandeling maken over het boomtoppenpad Saarschleife, voor de niet-wandelaars was er een terras.


De zaterdag bracht onze immer goede chauffeur ons naar Metz waar we dwaalden over de Marché Couvert, op eigen rekening lunchten en door de kathedraal werden rondgeleid. De grootste oppervlakte aan glas-in-loodramen van Frankrijk met enkele werken van Marc Chagall is de moeite van het bekijken meer dan waard.

En ja, aan alles komt een einde, zondag reden we naar Clervaux waar we buiten de reguliere openingstijden de beroemde fototentoonstelling “Family of Man” konden bewonderen, prima van inhoudelijk commentaar voorzien door 3 gidsen.

En toen, als klap op de vuurpijl: een super 4-gangen afscheidslunch op niveau op de fascinerende kasteelboerderij Altembrouck.


Nieuwe wijn in oude zakken, da's voor ons Past Rotary, Serviceflat dat is ons heden, Serviceclub da's nostalgie.Peter van Doorne